Tips & Tricks

5 tips om uit de bijstand te komen

By maart 1, 2018 No Comments
5 tips om uit de bijstand te komen

De bijstandsuitkering is er voor mensen die onvoldoende inkomen of vermogen hebben om van te leven, en geen recht hebben op een andere uitkering. Hoewel het erg fijn is dat we dit hebben in Nederland, zit vrijwel niemand voor zijn plezier in de bijstand. Maar hoe kom je dan er dan uit? Iedereen weet inmiddels dat je alleen door betaald werk te vinden uit de bijstand kan komen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom helpen wij je graag een eindje op weg met deze tips.

1. Blijf niet eindeloos piekeren

Hoe je in de bijstandsuitkering komt is voor iedereen verschillend. Wat de reden ook is: probeer er niet te lang over te piekeren. Natuurlijk is het vervelend en mag je je even rot voelen, maar als je er eindeloos in dat vervelende gevoel blijft hangen schiet je niks op. Pas als je de situatie accepteert kun je er wat van maken. Dat klinkt nu makkelijker gezegd dan gedaan, maar weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Praat erover met de mensen die je vertrouwt. Een luisterend oor kan enorm helpen. Ben je geen prater? Schrijf dan je emoties en ideeën op. Het lucht op als je erover praat of als je dingen op papier zet. Dit kan helpen om je situatie vanuit een ander perspectief te bekijken waardoor je misschien wel nieuwe inzichten krijgt.

2. Kijk wat jou motiveert

In actie komen is makkelijker als je gemotiveerd bent. Zoek daarom voor jezelf de juiste motivatie. Als je al lang in de bijstand zit kan dat heel lastig zijn, maar gelukkig is het niet onmogelijk. Stel jezelf ook eens de vraag: “wat wil ik eigenlijk?” Als je daar antwoord op weet, dan vind je bijna automatisch je motivatie. Weet jij nog niet wat je wilt? Stel jezelf dan vragen als: “Wat vind ik leuk om te doen?” “Wat geeft mij energie?” en “Wat zou ik nog willen leren/doen?” Door dit soort vragen te beantwoorden krijg je meer inzicht in je interesses en is het makkelijker om te bepalen wat je graag zou willen doen.

Doelen stellen kunnen wij iedereen aanraden. Als je niet weet wat je doelen zijn, dan weet je ook niet wat je nastreeft. Bedenk wat je heel graag zou willen doen en wat ervoor nodig is. Probeer je doel in kleine stapjes op te splitsen. Als je graag bij een bepaald bedrijf aan het werk wilt, begin dan bij het maken van je cv. Daarna kan je bijvoorbeeld meer informatie opzoeken over het bedrijf, dit zal je ook helpen bij het maken van je motivatiebrief.

Vergeet niet om jezelf na elke stap te belonen. Dit zal uiteindelijk ervoor zorgen dat je je veel gemotiveerder voelt om weer aan de slag te gaan. Ook dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Zoek je support bij vrienden, familie of iemand anders die naar je wil luisteren. Als je de motivatie gevonden hebt, kan je weer opzoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Onthoud ook dat het belangrijk is om jezelf te blijven uitdagen, dat geeft uiteindelijk voldoening. 

3. Kom in actie

Het begint bij het maken van een spetterende cv. Op het internet zijn een heleboel voorbeeld cv te vinden en er bestaan veel tools waarmee je een opvallende cv kan maken. Het is het eerste wat een bedrijf van je ziet dus zorg ervoor dat jouw cv eruit springt. Zoek ook bedrijven die passen bij je interesses en kijk of ze vacatures online hebben. Lees de vacatures zorgvuldig door en probeer te begrijpen waar het bedrijf naar op zoek is. Dit kan je vervolgens gebruiken om een goede motivatiebrief te schrijven. Als je onzeker bent over je brief, laat het dan bij iemand nakijken. Het is heel belangrijk om je brief uiteindelijk echt te versturen, hoe spannend het ook is. Anders is al je werk uiteindelijk voor niks geweest. Daarna kan je je alvast voorbereiden op sollicitatiegesprekken.

4. Gebruik je (online) netwerk

Gebruik je (online) netwerk! De meeste banen worden tegenwoordig online gevonden op websites zoals LinkedIn, Indeed of Jobbird. Zelfs op Facebook worden vaak vacatures gedeeld. Deel het ook met je vrienden, familie en zelfs je buren dat je op zoek bent naar een baan. Tien weten immers meer dan een, toch? Wie weet heeft iemand die dicht bij je staat jouw droombaan in de aanbieding.

5. Maak je niet te druk over de toekomst

Last but not least: mensen kunnen soms nerveus raken door dingen steeds op lange termijn te bekijken. Wil ik dit over 15 jaar nog steeds doen? Maakt dit mij in de toekomst nog gelukkig? Het goede nieuws is: je kan altijd met iets stoppen als het niet meer goed voelt. De toekomst is namelijk het resultaat van wat je elke dag besluit. Maak je daarom niet al te druk over de toekomst. Natuurlijk moet je er goed over nadenken, maar durf ook stappen te zetten en risico’s te nemen. Als het uiteindelijk de verkeerde keuze is, dan doe je gewoon wat anders. Zo simpel is het!

Leave a Reply