Tips & Tricks

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

By januari 31, 2018 No Comments

Het vinden van een droombaan in web development begint veelal met het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek. Helaas hebben veel mensen er moeite mee om zich op de juiste wijze te presenteren tijdens zo’n gesprek. Herkenbaar? Geen nood, hieronder hebben onze docenten 5 tips verzameld die ervoor zorgen dat jij je sollicitatiegesprek fluitend doorloopt!

1. Verdiep jezelf in het bedrijf

Reken maar dat je tijdens het gesprek de vraag krijgt of je al iets weet van het bedrijf. Hoe meer je dan kunt vertellen, hoe beter de indruk zal zijn. Bezoek van tevoren de website van het bedrijf waar je gaat solliciteren, en ga op zoek naar nieuwsberichten of andere publicaties waar ze in voorkomen. Heb je zelf nog vragen over het bedrijf? Schroom dan niet om ze te stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Hiermee laat je zien dat je interesse hebt en daar scoor je punten mee.

2. Analyseer je gesprekspartner

Waarschijnlijk heb je al contact gehad met de persoon die je gaat spreken tijdens je sollicitatiegesprek. Zo niet, zoek dan van tevoren naar de Algemeen Directeur, HR directeur of de eigenaar van het bedrijf. De kans is namelijk groot dat je een van hen aan tafel krijgt. Kijk of jullie gemeenschappelijke interesses hebben, of dat jullie misschien op dezelfde school of universiteit hebt gezeten. Als je dit subtiel inbrengt tijdens je gesprek zorg je voor een vermakelijke en luchtige gespreksstof. Dat praat een stuk makkelijker!

3. Bereid veelgestelde vragen voor

Als je al een paar sollicitatiegesprekken hebt gevoerd zal je vast gemerkt hebben dat veelal dezelfde soort vragen gesteld worden. Dit lijkt een open deur, maar probeer die vragen voor te bereiden. Het internet staat vol met standaard sollicitatievragen die je kunt gebruiken voor je voorbereiding. Bekijk een aantal vragen en formuleer voor jezelf antwoorden op deze vragen. Zo weet je wat je tijdens een gesprek kunt zeggen en voorkom je dat je met een mond vol tanden staat. Daarnaast zal je een stuk zekerder overkomen als je direct en duidelijk de vragen kan beantwoorden. En ja, ook daar scoor je punten mee!

4. Trek de juiste kleding aan

Laten we eerlijk zijn: web developers staan niet bekend om hun gevoel voor mode. Hierdoor verwachten veel mensen niet veel van je uiterlijke presentatie. Dat is goed nieuws voor jou, want hiermee kun jij je onderscheiden van de rest. Kleding maakt een flink onderdeel uit van je eerste indruk. Onderzoek wat voor kleding bij het bedrijf pas waar je solliciteert. Twijfel je? Je kunt beter overdressed dan underdressed zijn. De stropdas zouden wij overigens achterwege laten, die heeft namelijk zijn beste tijd gehad. Tenzij je bij een conservatieve organisatie solliciteert zoals een bank. Daarnaast is het natuurlijk wel noodzaak dat jij je prettig voelt in je kleding. Zo niet, dan kan dit een succesvol sollicitatiegesprek de das omdoen.

5. Stuur een e-mail na afloop van je gesprek

Heb je het sollicitatiegesprek overleefd? Stuur dan nog even na afloop een e-mail. Hierdoor trek je toch nog even de aandacht naar je toe. Misschien heeft je gesprekspartner die dag wel zes gesprekken gevoerd, en door na afloop te mailen trek je toch nog even de aandacht naar je toe. Heb je geen e-mailadres ontvangen? Dan kun je altijd een mailtje sturen naar een algemeen adres dat je vindt op de website. Bedank je gesprekspartner in de mail voor de prettige conversatie en vat eventueel het gesprek kort samen. In deze mail kun je zelfs nog dingen die je vergeten bent te zeggen, of waarvan je twijfelt dat ze verkeerd zijn overgekomen, nog eens kort en bondig herhalen.

Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande tips! Heel veel succes tijdens je sollicitatiegesprek!

Leave a Reply