Bootcamp Insights

Trainees ontwikkelen medisch dagboek als eindproject

By maart 19, 2018 No Comments

Het eindproject

De bootcamp in Groningen is inmiddels al 8 weken aan de gang. Langzamerhand krijgen de trainees steeds meer vrijheid om al hun geleerde vaardigheden als een geheel te gebruiken. Verplichte deadlines van klassikale opdrachten maken ruimte voor verantwoordelijkheid en zelfstandigheid binnen een afsluitend project. Vaardigheden op het gebied van programmeren en op het gebied van samenwerken kunnen worden benut. De trainees werken in teams waarmee ze over 4 weken een bestaande service proberen na te maken en waar mogelijk proberen uit te breiden. Een efficiënte samenwerking is hiervoor vereist. Enkele voorbeelden van services die als inspiratiebron worden gebruikt voor dit project zijn: eBay, Kamernet, Steam, MedApp en LinkedIn.

Een gebruiksvriendelijk medisch dagboek

Stuk voor stuk zijn het interessante projecten waarbij teams nieuwe complexe problemen proberen op te lossen. Oplossingen die ook maatschappelijk relevant zijn. Een voorbeeld hiervan is het project genaamd MedLog. Het MedLog team bestaat uit Eelke, Jorik en Esmeralda. MedLog werkt als een soort medisch dagboek waarin medische bijzonderheden kunnen worden bijgehouden. Het onthouden van een groot aantal gebeurtenissen in het algemeen is al een lastig iets. Zo ook bij medische bijzonderheden. MedLog probeert mensen met een aandoening of verzorgers een elegante oplossing te bieden voor het onthouden van medische bijzonderheden. De vraag voor een dergelijke oplossing kwam voort uit een groep ouders waarvan kinderen cerebrale parese (een hersenaandoening) hebben. Deze groep ouders is ook actief betrokken bij het testen van het project.

Van links naar rechts: Esmeralda, Eelke en Jorik

 

Werken als een team

Dit project kan een voorbeeld zijn van een bredere actuele ontwikkeling waarin zorg en IT samen komen. Door de ervaring die zij, mede door dit project, op doen op het gebied van Laravel en PHP maken zij zich extra geschikt voor bijvoorbeeld een functie als junior developer. Het team is nu een week onderweg en is op dit moment tevreden over de vooruitgang. De scrum methodiek wordt gebruikt om de groeps- en individuele activiteiten goed te coördineren. Verschillen tussen teamleden moeten ook worden overbrugd. Zo noemde Esmeralda dat zij graag veel onderdelen wil implementeren waar Jorik meer van een simplistische service houdt. Uiteindelijk is het team gekomen tot een mooie middenweg. De (creatieve) vrijheid van dit project zorgt voor veel enthousiasme bij alle teamleden. Het project duurt nog 3 weken maar dat wat er geleerd is zal nog veel langer voortduren.

Het whiteboard van het MedLog team. Een belangrijke tool voor werken in een team.

Leave a Reply