Bootcamp Insights

Interview Met Een Tech Coach

By april 23, 2018 No Comments

Binnen onze blog en social media posts ligt de focus vooral op onze trainees. Achter al onze trainees staat natuurlijk ook een team die hen op alle vlakken ondersteunt. Om een compleet beeld te geven van onze opleiding hebben we voor deze blogpost met een van onze tech coaches gesproken. Het leverde een mooi gesprek mede door zijn bijzondere verhaal. Onze tech coach Bjorn de Jong was namelijk deelnemer aan de eerste CodeGorilla bootcamp in Emmen. Sindsdien heeft Bjorn in totaal 3 bootcamps doorlopen, 1 als deelnemer en 2 als coach. Hoe hij in deze positie terecht is gekomen, wat hij ervan vindt en hoe hij de toekomst ziet zal in de komende alinea’s duidelijk worden.

Interesse of baangarantie?

Voordat Bjorn aan de eerste bootcamp begon zat hij net als al onze trainees in een bijstandssituatie. In deze periode was hij werkzaam bij de kringloopwinkel Het Goed in Emmen. Alhoewel hij dus wel werk kon verrichten miste hij de vrijheid om zichzelf verder te ontwikkelen. Rond die tijd kreeg hij via zijn werkcoach van Menso te horen dat er een bootcamp van CodeGorilla zal starten. Tegelijkertijd kreeg hij een aanbieding voor een 4 jarige opleiding als cnc frezer. Bij de opleiding werd ook een baangarantie aangeboden.

De zoektocht naar een mooie toekomst bracht meteen een lastige keuze met zich mee. Want een baangarantie is voor iemand in een bijstandssituatie heel interessant. Toch koos Bjorn uiteindelijk voor de CodeGorilla bootcamp. De reden hiervoor was dat zijn interesse en passie voor computers en ICT groter was dan die voor cnc frezen. Ook al gaf de bootcamp geen baangarantie.

Bjorn Certificaat 4

Enthousiasmeren en programmeren

Het programmeren beviel Bjorn tijdens de bootcamp erg goed. De structuur die de bootcamp bood was wel een grote omschakeling. De eerste bootcamp startte ’s ochtends om 7 uur. Tegenwoordig is dit 9 uur. Al tijdens de bootcamp kreeg hij het aanbod om aan de slag te gaan bij CodeGorilla. Binnen CodeGorilla regelt Bjorn een groot aantal dingen op tech gebied en op coachingsgebied. Het verzorgen van tutorials over bijvoorbeeld linux gebruik is een van zijn taken. Daarnaast coacht hij trainees gedurende de bootcamp.

Zijn ervaring met het leven in de bijstand ziet hij nu zelfs als een positief iets. Hij kan zich voor zijn gevoel goed inleven in de trainees omdat hij hetzelfde heeft meegemaakt. Het coachen van trainees geeft hem veel voldoening. Trainees ziet hij tijdens de open dag onzeker over zichzelf en de toekomst binnen komen. Door hen een doel te geven en een kans te bieden ziet hij trainees enthousiast worden. De ontwikkeling die de trainees doormaken is als tech coach erg motiverend. Ook voor zijn eigen ontwikkeling. Als tech coach leert hij nog steeds nieuwe dingen op technisch vlak maar ook als werknemer. Feedback geven en krijgen is iets waarmee hij grote stappen heeft gemaakt en nog wil maken.

Continue ontwikkeling

Flexibel zijn en het kunnen aanleren van nieuwe vaardigheden wordt volgens Bjorn in de toekomst nog belangrijker. Hij verwacht dat de IT en daarmee CodeGorilla de komende jaren sterk gaat veranderen. Programmeer talen zullen verdwijnen en nieuwe talen zullen ontstaan. Ook de banenmarkt op IT gebied zal wellicht veranderen. Hierdoor moet de bootcamp zich ook aanpassen aan de omstandigheden. Bjorn verwacht dat dit met het huidige team geen probleem hoeft te zijn. Wat de toekomst ook mag brengen, Bjorn is in ieder geval erg dankbaar voor de kans die CodeGorilla hem heeft geboden.

Leave a Reply